Alcătuirea ochiului
Ochiul este alcătuit din glob ocular și glande anexe.
Globul ocular este sferic și are un diametru de 2,5 cm. Este situate într-o cavitate oseasă, numită orbită. Este acoperit de trei tunici diferite(sclerotica, uveea și retina), fiecare având o funcție specială.
Tunica externă a globului ocular(sclerotica) este un strat de protecție fibros, dens. Este vizibilă în partea anterioară a ochiului și se numește ,,albul ochiului”. Este acoperită de conjunctivă, un strat transparent de țesut conjunctiv. Corneea transparent acoperă partea anterioară a globului ocular, permițând luminii să patrundă în ochi.
Tunica medie (uveea) conține multe vase sangvine, nervi și celule pigmentare. Uveea este împarțită în trei regiuni: coroida, corpul ciliar și irisul. Coroida se întinde din locul unde nervul opti întâlnește globul ocular, până la partea anterioară a ochiului, unde formează atât corpul ciliar, cât și irisul.
Cea mai profundă tunică a ochiului este retina, un strat de țesut nervos care conține celule fotosensibile, numite receptori. Căptușește tot corpul vitros(coroida), cu excepția părții sale frontale. Sunt două tipuri de celule fotoreceptoare: celule cu bastonaș, care detectează intensitatea luminii și sunt concentrate spre periferia retinei, și celule cu conuri, care detectează culorile și sunt foarte numeroase în fovee. Locul unde se atinge maximul de acuitate vizuală poartă numele de maculă sau pata galbenă.
Anexele ochiului sunt pleoapele, conjunctiva, glanda lacrimală, mușchii oculari, genele și sprâncenele.
În faţa globului ocular, pielea formează două piluri, pleoapele, căptuşite cu o membrană subţire şi transparentă, numită conjunctivă.
În unghiul superior extern al ochiului, la nivelul sprâncenelor, se situează glanda lacrimală, a cărei secreţie (lacrimile) umezeşte şi curăţă permanent partea anterioară a globului ocular.
Muşchii oculari permit mişcările ochiului şi menţin globul ocular în orbită.
Genele şi sprâncenele apără ochiul de pătrunderea unor substanţe străine: apă, transpiraţie, praf.